Tehnička škola GSP ima dugu tradiciju. Osnovana je 3. oktobra 1933. godine. Tada je Direkcija tramvaja i osvetljenja odobrila Pravilnik i nastavni plan zanatske škole pod nazivom Muška zanatska škola Direkcije tramvaja i osvetljenja. 

Škola je pripremala stručnjake koji su potrebni Direkciji tramvaja i osvetljenja (DTO) i osposobljavala učenike za samostalne zanatlije. Teorijsku nastavu su izvodili stručnjaci DTO, a praktičnu nastavu njeni najbolji majstori. Pored redovne, praktične nastave učenici su upućivani i na rad u specijalne radionice DTO. Redovna nastava u školi trajala je tri godine.

Prve školske 1933/34. godine u Školu je primljeno trideset i dva učenika raspoređenih na devet zanata strugarski, instalaterski, bravarski, elektroviklerski, auto-mehaničarski, kovački, livački, stolarski i modelarski. Svršeni učenici mogli su da nastave školovanje u srednjotehničkim školama. Takođe su imali pravo da posle godinu dana prakse, pohađaju Majstorsku delovodsku školu i steknu zvanje majstora.

Školu je finansirao DTO, a nadzor nad njenim radom i upravljanjem vršio je Školski odbor sastavljen od stručnjaka DTO i jednoga predstavnika Ministarstva trgovine i industrije.

Posle Drugog svetskog rata škola menja naziv u Muška zanatska škola Belsap (Beogradsko električno saobraćajno preduzeće), a zatim u Industrijska škola sa praktičnom obukom Belsap, odnosno GSP. 1959. godine ponovo menja naziv u Školu sa praktičnom obukom «Bora Marković» GSP.

 

Godine 1961. Odlukom Radničkog saveta GSP i Rešenjem Saveta za prosvetu NRS osnovan je Školski centar za stručno obrazovanje kadrova GSP-a koji je počeo sa radom 1961/62. školske godine. U njen sastav ušla je i Škola sa praktičnom obukom «Bora Marković». Škola se nalazi u krugu GSP-a, u Dunavskoj ulici broj 62.

 

U ovom periodu škola tri puta menja naziv: 1980. godine Obrazovni centar GS «Beograd», «Bora Marković», od 1987. godine Saobraćajna, mašinska i elektrotehnička škola GSP «Bora Marković», od 1995. godine Tehnička škola GSP.

Posle ukidanja usmerenog obrazovanja škola se vratila na svoja stara zanimanja.

Danas Tehnička škola GSP obrazuje učenike i građanstvo za  tri područja rada saobraćaj, mašinstvo i obrada metala i elektrotehnika.. U školi se obrazuju: vozači motornih vozila, automehaničari, autolimari, bravari, autoelektričari i elektro-mehaničari za mašine i opremu, mašinski tehničari motornih vozila, tehničari drumskog saobraćaja, elektrotehničari elektromotornih pogona i elektrotehničari za elektroniku na vozilima.