Poseta Viktora Lazića

Kategorija:Vesti

U petak, 18. decembra u 15 časova, u amfiteatru naše škole, svoja iskustva je sa nama podelio  Viktor Lazić. Renesansna ličnost 21. veka, najveći srpski putnik, putopisac, advokat, turistički vodič i prevodilac  i još mnogo toga isprepleteno je u njegovoj inspirativnoj ličnosti.
Sa svojih 30 godina obišao je preko 80 zemalja u ladi nivi. Prva putovanja započeo je u svojoj porodičnoj biblioteci čitajući knjige, a zatim je hrabro uronio u svet avanture. Ovo je bio dovoljan razlog da baš njega izaberemo da podstakne naše učenike da razmišljaju i sanjare.

Viktor Lazić nas je, na vrlo inspirativan način, vodio kroz svoja zanimljiva putovanja , pričao nam o neobičnim ljudima koje je sretao i upoznao. Uspeo je i da dotakne priče o kulturama koje su nama ne samo daleke, već i potpuno nerazumljive. Zemlja, kojoj bi se naš sagovornik uvek vratio, odnosno zemlja u kojoj bi ostao je Srbija, što je našim učenicima ipak pokazalo da je njihov životni put u njihovim rukama, koliko god da su teška vremena.  Važno je da budu radoznali i da žele da saznaju i nauče. Viktor Lazić ih je podsetio da je sve što požele ipak moguće i da putujući, u stvari, najviše saznaju o sebi, ali i o  svojoj kulturi. Naš sagovornik je pokazao učenicima preko video bima i neke od svojih  zanimljivih fotografija. Takođe, posebno je bilo simpatično što je predavanju prisustvovala i prijateljica Viktora Lazića, Indonežanka Ira, koju je on upoznao na jednom od svojih putovanja, i koja ga je i ugostila u svojoj zemlji.

Poruka koju je Viktor Lazić na kraju uputio našim učenicima je: ,,Putujte, putujte svuda…putujte po Srbiji, idite u Vranje, tamo možete da vidite Muzej Bore Stankovića.“

Predavanju je prisustvovalo više od sto učenika iz odeljenja saobraćajne struke,  kao i određen broj nastavnika.

Bibliotekarke Zorana Janković i Sanja Vukobrat

Video materijal