Obuka za pravilnu upotrebu dečjih autosedišta

Kategorija : Vesti

Projekat je realizovan 05.06.2019.god.u amfiteatru Tehničke škole GSP. Predavanju je prisustvovalo 20 kolega.

Opšti cilj ovog projekta  jeste rad na prevenciji i uticanje na promenu svesti prvenstveno kod roditelja koji su u ranoj fazi razvoja deteta, njihov i najveći autoritet. Zatim uticanje na promenu svesti vaspitača i patronažnih sestara, koji su u najranijim danima razvoja deteta upravo u kontaktu sa roditeljima i prepoznajući njihov potencij imamo cilj da se oni upoznaju i da steku neophodna znanja koja mogu dalje širiti ka roditeljima.

Obuka se sastoji iz teorijskog i praktičnog dela, podela edukativnih brošura i popunjavanje evoluacionih listova.

Na teorijskom delu, kroz interaktivnu prezentaciju upoznajemo predstavnike ciljne grupe (roditelje, vaspitače, patronažne sestre) sa problemima nepravilnog prevoza dece u vozilu, zakonskoj regulativi, podeli dečjih autosedišta u zavisnosti od uzrasta deteta, pravilima montiranja dečjeg autosedišta u vozilu (posebno za grupu „0“ i „0+“ a posebno za 1, 2,3 i kombinovana autosedišta), pravilima postavljanja deteta u dečje autosedište. Takođe, poseban deo se odnosi na nedoumice i zablude koje predstavnici ciljne grupe imaju a tiču se upotrebe dečjih autosedišta, interaktivno diskutujemo i zaključujemo pozitivne stavove, koji su nam neophodni kako bi predstavnici ciljne grupe izgradili pozitivno ponašanje i stekli naviku pravilne upotrebe dečjih autosedišta.

Praktični deo, predstavlja  praktično montiranje dečjih autosedišta u vozilu. Ovo se najčešće radi ispred sale i realizuje se odmah nakon teorijskog dela. Trener demonstrira pravilno montiranje autosedište u vozilu (posebno za grupu „0“ i „0+“ a posebno za 1, 2,3 i kombinovana autosedišta). Zatim prisutni sami probaju montažu i na licu mesta se otklanjaju greške i usvajaju pravila pravilnog postavljanja.

 

Realizator projekta:

Dragana Vesić, dipl.inž.saob.