Посета Виктора Лазића

  • -

Посета Виктора Лазића

Category : Вести

У петак, 18. децембра у 15 часова, у амфитеатру наше школе, своја искуства је са нама поделио  Виктор Лазић. Ренесансна личност 21. века, највећи српски путник, путописац, адвокат, туристички водич и преводилац  и још много тога испреплетено је у његовој инспиративној личности.
Са својих 30 година обишао је преко 80 земаља у лади ниви. Прва путовања започео је у својој породичној библиотеци читајући књиге, а затим је храбро уронио у свет авантуре. Ово је био довољан разлог да баш њега изаберемо да подстакне наше ученике да размишљају и сањаре.

Виктор Лазић нас је, на врло инспиративан начин, водио кроз своја занимљива путовања , причао нам о необичним људима које је сретао и упознао. Успео је и да дотакне приче о културама које су нама не само далеке, већ и потпуно неразумљиве. Земља, којој би се наш саговорник увек вратио, односно земља у којој би остао је Србија, што је нашим ученицима ипак показало да је њихов животни пут у њиховим рукама, колико год да су тешка времена.  Важно је да буду радознали и да желе да сазнају и науче. Виктор Лазић их је подсетио да је све што пожеле ипак могуће и да путујући, у ствари, највише сазнају о себи, али и о  својој култури. Наш саговорник је показао ученицима преко видео бима и неке од својих  занимљивих фотографија. Такође, посебно је било симпатично што је предавању присуствовала и пријатељица Виктора Лазића, Индонежанка Ира, коју је он упознао на једном од својих путовања, и која га је и угостила у својој земљи.

Порука коју је Виктор Лазић на крају упутио нашим ученицима је: ,,Путујте, путујте свуда…путујте по Србији, идите у Врање, тамо можете да видите Музеј Боре Станковића.“

Предавању је присуствовало више од сто ученика из одељења саобраћајне струке,  као и одређен број наставника.

Библиотекарке Зорана Јанковић и Сања Вукобрат

Видео материјал