11. новембар, дан примирја у Првом светском рату

  • -

11. новембар, дан примирја у Првом светском рату

Category : Вести

У четвртак 11. новембра 2021. године у Србији се као државни празник обележава Дан примирја у Првом светском рату. Овај дан посвећен је сећању на 11. новембар 1918. године када су силе Антанте потписале примирје са Немачком.

После четворогодишњег рата, највећег дотад у историји, тог дана 1918. у 11 сати, на територији данашње Француске, на линији ратовања у посебном вагону француског маршала Фердинанда Фоша у шуми у близини градића Компјењ потписано је примирје.

Споразумом из Компјења договорен је прекид ватре, повлачење немачких трупа, размена заробљеника, као и споразум о ратној одштети и уништавање немачких ратних бродова и подморница.

Примирје је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године.

Краљевина Србија учествовала је у Првом светском рату на страни сила Антанте. Аустроугарска влада објавила је рат Србији 28. јула 1914. године, а повод је био атентат Гаврила Принципа на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, у Сарајеву 28. јуна 1914. године.

У првој години рата српска војска је остварила прве савезничке победе над аустроугарском војском на Церу и Колубари. Током 1915. пред инвазијом Немачке, Аустроугарске и Бугарске, не пристајући на капитулацију, српска влада и војска се повлаче преко Албаније до острва Крф, одакле је пребачена у Грчку на Солунски фронт где је наставила борбе. Српске и савезничке снаге пробиле су фронт и ослободиле територију Србије. Велику победу у Првом светском рату Србија је платила великим жртвама.

Мотив амблема овог празника је цвет Наталијина рамонда познат и под називом Феникс. Наталијина рамонда је аутентична биљка са ових простора, која носи име по краљици Наталији а за коју је карактеристично да чак и када се осуши, након што се залије, она потпуно оживи.

Симболично, ова биљка представља Србију након Првог светског рата, која се након велике трагедије и губитака, као птица Феникс диже из пепела.

Овај дан се у Србији празнује нерадно.

Припремиле наставнице историје: Бојана Теофиловић, Данијела Савић Стаматовић